Nieuwe coronamaatregelen
25 maart


Na de bekendmaking van de nieuwe Coronamaatregelen op 23 maart, heeft het landelijk crisisteam van de branche op 24 maart tot laat zijn best gedaan om meer duidelijkheid te krijgen voor de uitvaartbranche. We wisten al dat bijeenkomsten van drie personen en meer verboden waren. Daarbij was aangegeven dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering zou worden gemaakt. Pas dinsdagavond laat hebben we daarover meer duidelijkheid verkregen.
 
Rijksoverheid heeft over bijeenkomsten het volgende bepaald (selectie uit de tekst):
 
Alle samenkomsten (dus ook theaters en bioscopen) zijn tot en met 6 april verboden, tenzij:
 
Het gaat om een samenkomst die nodig is voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties. Mits die onder de 100 personen is en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
 
Het gaat om een religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomst. Mits die tot 30 personen is en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
 
Het gaat om uitvaarten en huwelijken. Mits die tot 30 personen is en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
 
Tijdens uitvaarten gaat het dus om een maximale groepsgrootte van 30 personen, inclusief het uitvaartpersoneel. Er staan stevige boetes op overtredingen. En uiteraard gelden hiernaast de generieke maatregelen die zijn getroffen op 23 maart.
 
Daarnaast is van groot belang dat mensen die een cruciale functie vervullen bij een uitvaart, aangemerkt worden als werkzaam in de zorg en daarom een cruciaal beroep vervullen. Mensen met een cruciaal beroep kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de noodopvang als zij niet zelf hun kinderen kunnen opvangen.
 
Zonder overleg met de uitvaartbranche heeft het RIVM op 29 maart besloten de richtlijn rond het bijwonen van een uitvaart te versoepelen: eerstegraads nabestaanden waarvan de gezondheidstoestand het toelaat en die weinig klachten hebben (geen koorts en niet hoesten) zouden met een chirurgisch mondneusmasker aanwezig kunnen zijn.

Het bestuursteam coronavirus heeft n.a.v. dit bericht uitvoerig contact gehad met het RIVM, maar heeft het RIVM niet kunnen bewegen dit besluit terug te draaien.

Het bestuursteam adviseert de door het RIVM voorgestelde uitbreiding niet over te nemen, teneinde het risico van besmetting van aanwezigen en personeelsleden zo veel mogelijk te beperken.

Wij adviseren u om nabestaanden die positief antwoorden op een van de drie RIVM-vragen (Zijn er aanwezigen die koorts hebben? Zijn er aanwezigen die zich grieperig voelen? Zijn er aanwezigen die verkouden zijn of veel hoesten en/of niezen) niet toe te laten tot de uitvaartplechtigheid / het condoleance bezoek. Alleen zo kunnen alle nabestaanden en aanwezige medewerkers goed tegen besmetting met het coronavirus beschermd worden.